Често задавани въпроси

Мога ли да направя поръчка без да се регистрирам в сайта?

Можете, но е препоръчително да направите регистрация, за да може да следите статуса на вашата поръчка, и за да не се налага всеки път да попълвате данните си.

Как да разбера, че поръчката ми е потвърдена?

След като завършите поръчката, автоматично получавата имейл, който потвърждава направената поръчка.

Как получавам потвърждение за успешна поръчка?

Наш служител ще се свърже с вас за потвърждаване на поръчката до 1 работен ден след направената заявка, след което стоката ще ви бъде изпратена. Може да я очаквате на заяения от вас адрес, или офис в срок от 2 до 5 работни дни

Защо да поръчате от Unicoms.bg?

Юникомс Компютри ЕООД е Българска компания с над 20 години опит в сферата на информационните технологии. Предлагаме пълен спектър ИТ продукти, хардуер, софтуер и поддръжка. Също така сме Apple Authorised Reseller. Продуктите, които предлагаме са с гарантиран произход, доставяни от официалните дистрибутори на всяка от предлаганите марки. Наши партньори са водещи дистрибутори в България и Европа. Клиентите на Юникомс имат възможността да избират от хиляди качествени продукти на конкурентна цена.

Как да съм сигурен, че избрания от мен продукт е правилния за мен?

Ако имате въпроси за някой продукт не се колебайте да ни зададете всички въпроси, които имате. Ще ни откриете чрез нашата контактна форма в уебсайта, във Facebook или на телефон 0895 512 300.
Също така може да видите на живо избрания от Вас продукт в нашия магазин в град Варна (бул. "Владислав Варненчик" 113) след предварителен разговор с наш представител.

Не откривам определен продукт в сайта на Unicoms.bg.

Търсите определен лаптоп, който някой Ваш приятел Ви е препоръчал? Или сте видели уникалните слушалки във видео в YouTube, но не ги откривате в сайта на Unicoms.bg? Няма проблем! Изпратете ни запитване чрез сайта, пишете ни във FB или ни се обадете (на телефон 0895 512 300). Ще използваме партньорската ни мрежа и ще потърсим този продукт на най-добрата възможна цена.

Открили сте по-добра цена на продукт?

Вашата помощ се отплаща! Коментирайте цената на продукта като ни изпратите линк с по-евтиния продукт и получете отстъпка от цената му.

Какви са начините на плащане?

Можете да платите с наложен платеж, банков път. Плащането с наложен платеж се осъществява на място при получаване на пратката и се заплаща на куриера.

Как да постъпя, ако има нужда да направя промени по поръчката, след като съм я потвърдил?

Свържи се с нас и ще направим нужните промени.

Мога ли да поръчам продукт на изплащане?

Може да кандидатстате за продукт на изплащане за 6, 12, 15, 18, 24 и 36 месеца. Също така нашият калкулатор Ви позволява да посочите и удобна за Вас първоначална вноска.

Тук може да прочетете повече за условията на кредитирането
Къде се намират стоките Ви?

Стоките изложени в онлайн магазин Юникомс, се намират в складовете на нашите доставчици.

Как изпращате стоките?

След извършена поръчка на електронния магазин, стоките се поръчват от доставчиците и се изпращат на клиента.

Средно какъв е срокът (в работни дни) от поръчката на стокатадо нейното получаване от клиента?

От 3 до 5 работни дни.

Максимален срок за изпращане/доставка (работни дни)

14 дни след получаване на поръчката в електронния магазин

В случай че няма доставка поради грешен адрес, ненамерен адрес или отсъствие на клиента, а плащането е направено, в какъв срок средствата се възстановяват на клиента?

До 14 дневен срок след като е направена поръчката.

Каква е политиката на отказ от направената поръчка – възможно ли е и при какви условия клиентът може да се откаже от направената поръчка, преди стоките да бъдат доставени?

Отказ от поръчката е възможно да се направи след свързване на клиента с представител на Юникомс Компютри ЕООД, чрез телефонно обаждане или е-майл.

Какви действия се предприемат  при рекламация от страна на клиента за дефектна или сгрешена стока?

След установяване на дефект или погрешно изпращане на продукт, представител на Юникомс Компютри ЕООД се свързва с клиента и са възможни два варианта – заменя се стоката или се възстановява заплатената от клиента сума.

Какви действия се предприемат ако клиентът се възползва от правото си да върне стокатав указания от закона срок? В какъв срок средствата се възстановяват на клиента?

След получаване на стоката в магазина се възстановява сумата заплатена от клиента в 14 дневен срок от датата, на която се получи уведомлението или връщането на стоката от страна

Как клиентът ще заяви рекламацията на стоката? 

Клиентът може да заяви рекламация по телефон и е-майл, като след това представител на магазина се свързва с него за да се уточни връщането на стоката.

Има ли лице, което ще се свърже с рекламиращия?

Представителите на търговския отдел на Юникомс Компютри ЕООД

В какъв срок ще се обслужват рекламациите?

В 14 дневен срок след постъпване на рекламацията.